2009. december 26., szombat

Nagyik bölcsessége - megfázásos időkre -


Megfázás elleni tippek a kamrából

Torma: A frissen lereszelt torma tisztítja a hörgőket, és az arcüregben lévő gyulladást is képes enyhíteni. A tormában lévő izotiocianát nevű vegyület hatására a légutak könnyebben megszabadulnak a váladéktól, csökken a gyulladás, a légzés könnyebbé válik. Aki a különlegesebb ízeket is szereti, van kedve és lehetősége, a japán wasabit is kipróbálhatja. Ez a zöld tormaféle rendkívül erős, és még komolyabb tisztító hatással rendelkezik, mint a torma.

Gyömbér: Enyhíti a köhögést, csökkenti a torokfájást, és egyben a vírusokkal szemben is képes felvenni a harcot. Kínában és Indiában már évszázadok óta használják a gyömbért a megfázás kezelésére. Influenzás időszakban igazi orvosság a gyömbértea mézzel és citrommal. Egy darabka friss gyömbért tegyünk forrásban lévő vízbe, majd hagyjuk ázni 5 percig. Szűrjük le, és ízesítsük mézzel, citrommal. Kortyolgassuk egész nap.

Erős paprika: A csípős fűszer leginkább a hörgőkben és az arcüregben lévő dugulást enyhíti. A paprika csípősségét "okozó" kapszaicin stimulálja a váladéktermelő sejteket a tüdőben és az  orrüregben, ill. segíti a váladék eltávolítását. Hasonló a hatása a Cayenne-borsos teának, melyet házilag készítsünk el: egy negyed teáskanál Cayenne-borsot adjunk egy bögre forrásban lévő vízhez, ízesítsük frissen facsart citromlével, egy kevés gyömbérrel, és édesítsük mézzel.

Vöröshagyma: Kitisztítja a hörgőket, és az arcüregekben fellépő dugulást is enyhíti. A népi gyógyászatban az asztma gyógyszere. Emellett egyes másodlagos baktériumfertőzéseket, mint pl. a tüdőgyulladást is képes legyőzni. A kipréselt nyers hagymalevet narancslével vagy grapefruitlével fogyaszthatjuk, ekkor nem érződik annyira az intenzív íz.

TIPP: Hagymatea: 2-3 fej vöröshagymát mossunk meg jó alaposan héjastól, és vágjuk össze. Főzzük néhány percig 1 l vízben. Ízesíthetjük szárított kamillával, hársfával is. Pirítsunk meg 3 evőkanálnyi barna cukrot, és higítsuk fel a hagymafőzettel. Mézzel édesítve igyuk, aprókat kortyolgatva belőle.

Forralt bor: A népi gyógyászat egyik legjobb módszere a melegen gőzölgő, illatos forralt bor elkortyolgatása. A bort - legyen az fehér vagy vörös - forralás előtt érdemes vízzel felhigítani. Ezután már kedvünk szerint fűszerezhetjük fahéjjal, szegfűszeggel, mézzel. Teaboltokban és nagyobb üzletekben már külön forraltbor - fűszerkeveréket is vásárolhatunk.