2009. december 26., szombat

Kép

Antibiotikum helyett

Mézes fokhagyma: 2 gerezd fokhagymát nyomjunk át fokhagymanyomón, majd keverjük el 1 teáskanál mézzel. Naponta 4x-5x ismételjük, hiszen ez a legjobb természetes antibiotikum, 2-3 nap alatt kitakarítja a kórokozókat a szervezetből.

Alkoholos fokhagyma: 33 dkg fokhagymát fokhagymaprésen szétnyomunk, majd 10 napig áztatjuk 3 dl 96%-os (gyógyszertárban kapható) alkoholban, lezárt üvegben. Közben naponta 1x fellötyköljük, hogy a fokhagyma hatóanyagainak kioldódását ezzel is serkentsük. Ezt követően a pépet tiszta ruhán átszűrjük üvegbe. A nyert folyadék, tömény, ragacsos fokhagymakivonat. Adagolása: mindig evés előtt kell meginni, kevés tejben, gyümölcslében vagy vízben elkeverve:

Reggel: 1.nap: 1 csepp......délben: 2 csepp......este: 3 csepp
Reggel: 2.nap: 4 csepp......délben: 5 csepp.....este: 6 csepp
Reggel: 3.nap: 7 csepp......délben: 8 csepp......este: 9 csepp
Reggel: 4.nap:10 csepp.....délben:11 csepp.....este:12 csepp
Reggel: 5.nap:13 csepp.....délben:14 csepp.....este:15 csepp
Reggel: 6.nap:15 csepp.....délben:14 csepp.....este:13 csepp
Reggel: 7.nap:12 csepp.....délben:11 csepp......este:10 csepp
Reggel: 8.nap: 9 csepp......délben: 8 csepp......este: 7 csepp
Reggel: 9.nap: 6 csepp......délben: 5 csepp......este: 4 csepp
Reggel:10.nap: 3 csepp.....délben: 2 csepp......este: 1 csepp

11. naptól napi 3x25 csepp, amíg a folyadék el nem fogy.
A kúra idején érdemes a szokásosnál több folyadékot fogyasztani.
Állítólag 7 évig nem kell ismételni a kúrát.
Ha valaki kedvet érez hozzá, próbálja ki.

Nagyik bölcsessége - megfázásos időkre - 2.

Húsleves: A húsleves, akárcsak a többi forró, gőzölgő ital, melyet meghülésre ajánlanak, segít felszakítani a váladékot, pótolja az elvesztett folyadékot, és a kaparó toroknak is enyhülést hoz.

Fokhagyma: Helyi antibakteriális hatást fejt ki, segítségével elmúlik az orrdugulás, javul az étvágy. Náthás időszakban hetente legalább 1x együnk nyers fokhagymát, vagy igyunk naponta alkoholos fokhagymacseppeket. A fokhagyma egyszerre csökkenti a dugulást a hörgőkben, kitisztítja az orrot, és enyhíti a torokfájást is. Ezeket a hatásait a benne lévő kénnek köszönheti, mely jellegzetes szagát és ízét is adja.

TIPP: Aki a fokhagyma intenzív ízét nem kedveli, az süsse meg a gerezdeket kevés olivaolajjal fóliában, majd passzírozza szét, és kenje a kenyérre.

Cékla: A céklából készült ital segít leküzdeni a náthát és az influenzát. gyógyhatását, mely nyersen a legnagyobb, a benne található vitaminoknak, ásványi anyagoknak, valamint fitovegyületeknek köszönheti. Rendkívül gazdag folsavban, C- és B- vitaminokban. Gyümölcscentrifugában kipréselt répa- és almalével fogyaszthatjuk. Salátákat nyersen is gazdagíthatunk vele.

Savanyú káposzta: A káposzta savanyítva őrzi meg leginkább magas C-vitamin tartalmát. Ennek jelentősége igen nagy, mert ételeinkben az elkészítés során - a hő hatására - a C-vitamin nagy része tönkremegy. Télutón a C-vitaminban dús (vásárolt, nyers) savanyú káposzta segíthet ezt a hiányt pótolni. Az sem elhanyagolható szempont, hogy ez a zöldség lehet az egyik legolcsóbb C-vitamin-forrás a hideg időben.

Citrusfélék: A citrusgyümölcsök amellett, hogy C-vitamin-bombák, tele vannak gyulladáscsökkentő antiokszidánsokkal. A lázas állapottal vagy hányással járó influenzában is segítenek pótolni az elvesztett folyadékot, és csökkentik a tünetek intenzitását. Ha télen minden nap 1 pohár narancs - vagy grapefruitlevet elfogyasztunk, felerősíthetjük immunrendszerünket a megfázás ellen.

Nagyik bölcsessége - megfázásos időkre -


Megfázás elleni tippek a kamrából

Torma: A frissen lereszelt torma tisztítja a hörgőket, és az arcüregben lévő gyulladást is képes enyhíteni. A tormában lévő izotiocianát nevű vegyület hatására a légutak könnyebben megszabadulnak a váladéktól, csökken a gyulladás, a légzés könnyebbé válik. Aki a különlegesebb ízeket is szereti, van kedve és lehetősége, a japán wasabit is kipróbálhatja. Ez a zöld tormaféle rendkívül erős, és még komolyabb tisztító hatással rendelkezik, mint a torma.

Gyömbér: Enyhíti a köhögést, csökkenti a torokfájást, és egyben a vírusokkal szemben is képes felvenni a harcot. Kínában és Indiában már évszázadok óta használják a gyömbért a megfázás kezelésére. Influenzás időszakban igazi orvosság a gyömbértea mézzel és citrommal. Egy darabka friss gyömbért tegyünk forrásban lévő vízbe, majd hagyjuk ázni 5 percig. Szűrjük le, és ízesítsük mézzel, citrommal. Kortyolgassuk egész nap.

Erős paprika: A csípős fűszer leginkább a hörgőkben és az arcüregben lévő dugulást enyhíti. A paprika csípősségét "okozó" kapszaicin stimulálja a váladéktermelő sejteket a tüdőben és az  orrüregben, ill. segíti a váladék eltávolítását. Hasonló a hatása a Cayenne-borsos teának, melyet házilag készítsünk el: egy negyed teáskanál Cayenne-borsot adjunk egy bögre forrásban lévő vízhez, ízesítsük frissen facsart citromlével, egy kevés gyömbérrel, és édesítsük mézzel.

Vöröshagyma: Kitisztítja a hörgőket, és az arcüregekben fellépő dugulást is enyhíti. A népi gyógyászatban az asztma gyógyszere. Emellett egyes másodlagos baktériumfertőzéseket, mint pl. a tüdőgyulladást is képes legyőzni. A kipréselt nyers hagymalevet narancslével vagy grapefruitlével fogyaszthatjuk, ekkor nem érződik annyira az intenzív íz.

TIPP: Hagymatea: 2-3 fej vöröshagymát mossunk meg jó alaposan héjastól, és vágjuk össze. Főzzük néhány percig 1 l vízben. Ízesíthetjük szárított kamillával, hársfával is. Pirítsunk meg 3 evőkanálnyi barna cukrot, és higítsuk fel a hagymafőzettel. Mézzel édesítve igyuk, aprókat kortyolgatva belőle.

Forralt bor: A népi gyógyászat egyik legjobb módszere a melegen gőzölgő, illatos forralt bor elkortyolgatása. A bort - legyen az fehér vagy vörös - forralás előtt érdemes vízzel felhigítani. Ezután már kedvünk szerint fűszerezhetjük fahéjjal, szegfűszeggel, mézzel. Teaboltokban és nagyobb üzletekben már külön forraltbor - fűszerkeveréket is vásárolhatunk.

Csak úgy...

Kommentár nélkül...