2009. december 26., szombat

Nagyik bölcsessége - megfázásos időkre - 2.

Húsleves: A húsleves, akárcsak a többi forró, gőzölgő ital, melyet meghülésre ajánlanak, segít felszakítani a váladékot, pótolja az elvesztett folyadékot, és a kaparó toroknak is enyhülést hoz.

Fokhagyma: Helyi antibakteriális hatást fejt ki, segítségével elmúlik az orrdugulás, javul az étvágy. Náthás időszakban hetente legalább 1x együnk nyers fokhagymát, vagy igyunk naponta alkoholos fokhagymacseppeket. A fokhagyma egyszerre csökkenti a dugulást a hörgőkben, kitisztítja az orrot, és enyhíti a torokfájást is. Ezeket a hatásait a benne lévő kénnek köszönheti, mely jellegzetes szagát és ízét is adja.

TIPP: Aki a fokhagyma intenzív ízét nem kedveli, az süsse meg a gerezdeket kevés olivaolajjal fóliában, majd passzírozza szét, és kenje a kenyérre.

Cékla: A céklából készült ital segít leküzdeni a náthát és az influenzát. gyógyhatását, mely nyersen a legnagyobb, a benne található vitaminoknak, ásványi anyagoknak, valamint fitovegyületeknek köszönheti. Rendkívül gazdag folsavban, C- és B- vitaminokban. Gyümölcscentrifugában kipréselt répa- és almalével fogyaszthatjuk. Salátákat nyersen is gazdagíthatunk vele.

Savanyú káposzta: A káposzta savanyítva őrzi meg leginkább magas C-vitamin tartalmát. Ennek jelentősége igen nagy, mert ételeinkben az elkészítés során - a hő hatására - a C-vitamin nagy része tönkremegy. Télutón a C-vitaminban dús (vásárolt, nyers) savanyú káposzta segíthet ezt a hiányt pótolni. Az sem elhanyagolható szempont, hogy ez a zöldség lehet az egyik legolcsóbb C-vitamin-forrás a hideg időben.

Citrusfélék: A citrusgyümölcsök amellett, hogy C-vitamin-bombák, tele vannak gyulladáscsökkentő antiokszidánsokkal. A lázas állapottal vagy hányással járó influenzában is segítenek pótolni az elvesztett folyadékot, és csökkentik a tünetek intenzitását. Ha télen minden nap 1 pohár narancs - vagy grapefruitlevet elfogyasztunk, felerősíthetjük immunrendszerünket a megfázás ellen.